A csészesütik egyszemélyes tortácskák

A cupcake, akár csak az Iskola utcai tortaműhely üzlethelyiségének boltíve, már több mint kétszáz éves.

1796-ban „egy kis bögrében sütött süteményről” írt Ammelia Simmons az Amerikai szakácskönyv című kötetben. Akkoriban az apró tortácskák sütőformái még nem terjedtek el, így azokat a pici süteménycsodákat, amiket önálló, egyszemélyes desszertként készítettek, csészében vagy bögrében sütötték.

 

            Bár a Cupcake számtalan ízben létezik, nagy műgonddal díszítik, kívülről nem mutatja meg magát. Mivel puha, akár kés nélkül, a villánkkal is kettévághatjuk, érdemes a belsejét is megcsodálni! Az itt kapható 55-féle cupcake belülről is másként néz ki, igazi látványosság a szemnek az első falat előtt. A tiramisus tetejét például teljesen elfedi a magában is mennyei holland kakaópor, ami vágás közben ínycsiklandó mintázatot húz a villával a mascarponés krémbe. A fehércsokis Cupcake teteje szintén elrejti az aranysárga vaníliás tésztába zárt egész epret, ami különös módon a kész sütiben roppanós marad. Ennek is van titka, körülöleli a gyümölcsöt a szintén eperből készült főzet, így ágyazzák a tésztába.

 

            Afféle mindennapi szertartás Cupcake-et enni, amivel kényeztethetjük magunkat, magyarázza Sólyom Ádám, és már desszertes villát ragad, hogy mutassa. Meséli, hogy a vendégek maguk is ráéreznek a mozdulatra: az az igazi, amikor a villára a Cupcake minden rétegéből jut. Egyszerre kell érezni a laza piskótát, a közepébe zárt tölteléket, a tetején lévő könnyű mascarponés krémet, sőt, az arra kerülő díszítést.

 

A Cupcake Tortaműhely édes kulisszatitkai kileshetők a Batthyány téri csarnok mögött, az Iskola utca 34-ben. Minden helyben készül, és a pult mögött belátni a műhelybe is.

 

A képeket és szöveges tartalmakat  szerzői jog védi! A szövegek idézése, képek felhasználása csak és kizárólag forrás megjelöléséve lehetséges (forrás:www.cupcake.hu • Cupcake Tortaműhely Budapest).